Shiatsu

shiatsu

Ordet shiatsu är japanska och betyder ungefär ”fingertryck”. Shiatsu är en form av akupressur, man trycker med hjälp av fingrarna och armbågar på akupunkturpunkter över hela kroppen, klienten ligger på en bomullsmadrass på golvet, med kläderna på, gärna mjuka. Det går att använda dels som en skön massage eller som behandling. Shiatsu kallas ibland för "akupunktur utan nålar" och syftar på att vi arbetar med samma meridiansystem som i akupunkturen.

När kan man få shiatsu och varför?

Shiatsu kan ges för allmänt välbefinnande, sjukdomsförebyggande, eller för att behandla vissa specifika tillstånd – kroniskt eller akut ryggont, migrän, stress, högt blodtryck, astma, allergi, depression, kroniskt trötthetssyndrom, utbrändhet, yrsel, impotens, infertilitet, kronisk förstoppning, magsår, reumatism, etc. Viktigt är dock principen att vi behandlar människor. Människor med obalanser. Inte att vi i första hand behandlar sjukdomar. Det är alltid att rekommendera att man först uppsöker en läkare för diagnos innan man väljer att behandla en allvarlig åkomma med shiatsu.

Hur fungerar shiatsu?

Om man tänker sig sjukdom som en form av obalans eller blockering så syftar shiatsubehandlingen till att aktivera de självläkande krafter som finns hos varje levande varelse. När dessa verkar strävar kropp och psyke efter att läka sig själv. I shiatsu stimulerar vi dessa framförallt genom att trycka och sträcka meridianerna och deras akupunkturpunkter. Vi löser också upp blockeringar i muskler, leder, senor och ligament. Vi stimulerar cirkulationen av vätskor i kroppen. Huvudsyftet är dock att med lugna sträckningar samt ett lugnt djupt tryck stärka, balansera och vitalisera kroppens och meridiansystemets cirkulation. Genom att lösa upp blockeringar och balansera detta så hjälper vi kroppens och psykets självläkande förmåga att kunna arbeta bättre.

Hur går behandlingen till?

Shiatsu ges oftast inte direkt på huden utan genom något tyg - mottagarens kläder, lakan eller filt. Mottagaren, patienten, ligger vanligtvis på golvet på en tjock madrass som på japanska kallas för ”futon”. Terapeuten arbetar långsamt igenom kroppen med tryckningar, sträckningar och rotationer. Ibland stannar rörelsen upp och den som behandlar håller ett eller två områden alldeles stilla och väntar på att spänningarna släpper och meridianerna balanseras. Vanligtvis behandlas både fram och baksida och ibland används även sidoläge. Shiatsu kan även ges på bänk eller sittande på stol.

 

 

Har haft problem med nacken sedan januari 2012. Mycket värk och stelhet av och till. Sökt behandling hos massör och naprapat men med dåligt resultat, det har hjälpt för stunden men ej på sikt. Sökte sen till en shiatsumassör vilket har givit gott resultat. Var där 2 gånger och besvären försvann.

En behandling där inget i kroppen tvingas tillbaka i sitt läge, utan allt utförs mjukt och efter kroppens förmåga är jag helt övertygad om är det bästa.

Sedan är det jätteviktigt att gå på förebyggande bahandling hela tiden för att inte besvären ska komma tillbaka. Det har jag fått erfara. Jag kan verkligen rekommendera shiatsu.

-Gerd


Efter en tid med lite trög mage, tömde jag den totalt igår och fick en riktig energikick efter det. Är säker på att din shiatsumassage var anledningen.

-Christine


Tack för en underbar behandling, känner mig smidigare med en gång och har mindre värk.

-Erna


Hej! Jaa jag säger bara det 💛🌞 va det känns bra i min kropp. Har inget ont i kroppen. Var ute på min cykeltur efter behandlingen. Var dock trött på kvällen ock någon slags träningsvärk. Just nu känns det bara bra.

-Helen

Snacka om förändring! Nu har jag redan gjort en massa saker som jag inte kunnat göra ordentligt förut. Som att kliva ur och i en bil som en 45-åring och inte som en 80-åring.


- Vanja

Helt underbart med Shiatsumassage. Har inte ont i rygg och axlar längre, efter över 20 år hittade jag det som hjälpt mig att gå frammåt i livet!


–Ulla

Efter ännu så länge en enda behandling av min onda axel kändes det mycket bättre och har från nästan konstant värk lindrats väsentligt och jag mår bättre i axeln än på länge. Tack Maria!


–Marie K

Var på shiatsubehandling för några timmar sedan. Den sköna känslan sitter fortfarande kvar i kroppen. Rekommenderas varmt.


–Anonym

Väldigt givande och avkopplande behandling. Blir olika effekter varje gång men i längden så blir det bara positivt resultat :)


–Bodil H